16 april 2021

De kantoorfiets als duurzaam reisalternatief

Online is genoeg informatie te vinden over duurzamer leven. De meeste Nederlanders blijken bereid om stappen te maken op het gebied van duurzaam leven. Denk aan korter douchen, minder vlees eten én vaker fietsen. Als werkgever kun je dat laatste stimuleren. Door kantoorfietsen aan te bieden zorg je niet alleen voor rijdende visitekaartjes, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu. We weten inmiddels dat de kantoorfiets duurzamer is dan de auto, maar hoe duurzaam is een fiets nu eigenlijk precies?

Wat maakt de kantoorfiets zo duurzaam?

Fietsen is nu eenmaal duurzamer dan autorijden. Dat komt door het volgende:

  • Tijdens de productie van een fiets zijn minder grondstoffen nodig dan voor de productie van een auto.
  • Na de productie van de fiets, komt geen C02-uitstoot meer vrij.

Wat zeggen de cijfers?

Stel je voor dat je vanaf nu elke dag met de kantoorfiets naar het werk gaat, dan bespaar je gemiddeld ruim 200 kilogram C02-uitstoot per jaar! Wist je dat dit gelijk staat aan ongeveer 6 weken (grijs) energiegebruik van een gemiddeld huishouden? Of 10 bomen die een jaar lang moeten groeien?

De cijfers komen niet zomaar uit de lucht vallen. We maken een klein rekensommetje. 95 gram C02-uitstoot per kilometer: dat is in 2021 de Europese norm voor nieuwe auto’s. Volgens het CBS legden Nederlanders in 2019 gemiddeld 9,7 km per dag van en naar het werk af. Ervan uitgaande dat je 45 weken per jaar 5 dagen werkt, komt dit dus uit op ruim 200 kilogram C02 uitstoot!

 

Hoe zit het met elektrische kantoorfietsen?

Hoewel fietsen op een normale fiets duurzamer is dan op een elektrische kantoorfiets, heb je met een elektrische fiets nog steeds een duurzaam reisalternatief te pakken. Alleen bij het opladen van de fietsaccu is sprake van C02-uitstoot. Dit is nog steeds nihil (slechts 3%) als je het vergelijkt met het opladen van een elektrische auto.

De productie van een elektrische kantoorfiets is wel minder schoon dan de productie van een normale fiets. Dit komt met name door de accu. Deze gaat gemiddeld 5 jaar mee. Een voordeel is dat er tegenwoordig ook recyclebare fietsaccu’s verkrijgbaar zijn. Dat is een nóg duurzamere keuze! Uiteraard is duurzaamheid niet het enige voordeel van fietsen. Andere voordelen van bedrijfsfietsen zijn dat je er als bedrijf geld mee kunt besparen en een steentje bijdraagt aan de fitheid van je werknemers. 

Meer weten over duurzame kantoorfietsen?

Wil je meer weten over kantoorfietsen? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken
Stuur een bericht